Autor: Lisa See
Editura: Rao
Mi-am dorit de ceva timp să citesc această carte din două motive: (1.) mă fascinează cultura chineză de foarte mult timp – pe bucketlistul meu stă foarte mare scris MARELE ZID CHINEZESC – și (2.) încă de când am citit prima carte scrisă de Lisa See – Visul lui Joy – această autoare m-a fascinat absolut. Cărțile ei nu sunt ușoare. Nici Floare de zăpadă și evantaiul secret nu a fost floare la ureche. Dar ceva din modul de viață al poporului chinez mă atrage iremediabil. Și oricât de brutală ar fi civilizația lor, oricât m-ar revolta sau poate tocmai din acest motiv, nu mă pot abține să nu citesc despre ea.
Povestea
Floare de Zăpadă și evantaiul secret spune povestea a două vieți legate între ele pentru eternitate. Floare de Crin și Floare de Zăpadă sunt născute în aceeași zi. Se potrivesc din aproape toate punctele de vedere, iar familiile lor decid să le unească, transformându-le în suflete-pereche. Această relație, cea mai sfântă pentru femeile din China, le oferă putere, cunoștințe reciproce și multă iubire, însă a fost construită pe o minciună care amenință să o distrugă.
5 Lecții învățate din Floare de Zăpadă și evantaiul secret
Unul dintre motivele pentru care mă fascinează cultura chineză este brutalitatea ei. Chinezii consideră absolut normale niște lucruri care pentru noi sunt abominabile, erau abominabile și vor rămâne abominabile. Cel mai bun exemplu: legarea picioarelor. Niciodată nu am putut să înțeleg chestia asta, iar acum că am înțeles exact procesul, descris în detaliu în Floare de zăpadă și evantaiul secret, o înțeleg și mai puțin. Toată treaba este dureroasă ca naiba. Rezultatul, cel puțin văzut prin ochii mei de occidental, este puțin monstruos și complet nefuncțional. Însă cel mai groaznic mi se pare modul în care sunt văzute femeile în cultura chineză. Și da, știu că această carte este ficțiune, însă mai știu și că, de multe ori, realitatea este mult mai rea.
Totuși, Floare de zăpadă și evantaiul secret este o carte ce mi-a plăcut foarte mult. Cu toate neajunsurile ei și situațiile complet inimaginabile pentru mine, a avut și foarte multe lecții. Iată cu ce am rămas citind această carte:
- Libertatea nu este ceva ce trebuie luat de bun. Toate drepturile noastre, toate lucrurile pe care le putem face, care ni se pare că ni se cuvin, sunt extrem de prețioase, dar și extrem de fragile. Ele au fost câștigate de-a lungul timpului și pot dispărea extrem de repede. Mai mult, ele nu sunt general valabile. Există locuri în lumea asta unde, chiar și în secolul XXI, femeile sunt considerate mai puțin decât cantitate neglijabilă. Nu uitați acest lucru.
- Fiecare dintre noi își dorește să fie iubit. Femeile din China lui Floare de Crin trăiesc ferm convinse că valorează aproape nimic. Cu toate acestea, la fel ca orice om, își doresc iubirea. Refuz să cred că Floare de Crin era un caz special. Ba mi se pare că povestea aceasta dovedește clar că în momentul în care este iubit și apreciat omul prosperă. Avem nevoie de iubire. Avem nevoie să simțim că oamenii ne susțin, mai ales atunci când ne aflăm într-o poziție nefavorabilă.
- Femeile sunt capabile de atrocități pentru frumusețe. Chinezoaicele își legau picioarele și pentru occidentali acest lucru este monstruos, însă cât de diferită este oare această practică de operațiile estetice atât de frecvente în ziua de azi? Oare faptul că în China schimbările se făceau la o vârstă mai fragedă le face mai groaznice? Femeile din ziua de azi au ajuns să își schimbe complet structura feței și a corpului, doar pentru un ideal de frumusețe. Se înfometează, se transformă, își mutilează trupul și sufletul doar pentru a fi FRUMOASE. Chinezoaicele se limitau la picioare. Ce este mai monstruos?
- ”Dacă focul nu mătură muntele, pământul nu va fi fertil.” Mama lui Floare de Crin îi spune acest lucru celei mai mari dintre fiicele sale. Ideea este că uneori, pentru ca lucrurile să fie bune, trebuie să fie rele mai întâi. Cel puțin asta am înțeles eu. Și într-un fel… are logică. Dar numai dacă și crezi în lucrurile acestea.
- În cele mai dificile momente, tot ce contează este supraviețuirea. Iar oamenii ar face orice pentru a se asigura de acest lucru. Am citit acest lucru în mai multe cărți și de multe ori m-am întrebat dacă așa ar fi și pentru mine. Dacă aș putea să calc pe cadavre (și la propriu, nu doar la figurat) pentru a supraviețui. Nu am un răspuns pentru această întrebare. Probabil nimeni care nu s-a aflat în această situație nu știe. Și sper să nu fiu nevoită să aflu niciodată, pentru că mă tem de oricare ar fi poziția pe care aș lua-o.
Cam acestea ar fi cele 5 lecții învățate din Floare de Zăpadă și evantaiul secret. Cartea este dură, pe alocuri, dar foarte frumoasă. Sunt sigură că veți fi la fel de fascinați de ea ca și mine. Dacă nu ați citit-o încă, vi-o recomand din suflet. Iar dacă ați citit-o, hai să o discutăm în comentarii.
P.S. Pentru mai multe recenzii de carte, aruncați o privire peste secțiunea dedicată (aici) și dați un subscribe blogului. Așa primiți fresh off the the print cele mai noi articole.