Am cunoscut-o pe Mihaela Stan absolut întâmplător, cu ocazia unui Artisans Bazar, în Unirii. De fapt, ar fi mult să spun că am cunoscut-o atunci. Pentru că atunci nu am avut ochi decât pentru minunatele sale creații. Pentru că Mihaela Stan este, fără doar și poate. un artist, iar materialele sale sunt cât se poate de vii și de verzi: plantele.
Și pentru că mi-a plăcut ceea ce meșterea atât de mult, am postat, ca tot bloggerul, o poză pe Instagram. Mihaela a văzut-o, i-a plăcut și cred că a simțit ea că sunt persoana potrivită căreia să îi povestească despre proiectul pe care îl avea în minte, alături de designerul Teodora Moț: ArtCircle.
Am ajutat-o cu ce am putut și, cu mare drag, în vară, am participat la deschiderea ArtCircle. După care am început să le urmăresc, cu mult interes, activitatea. Și frate, au avut activitate, nu glumă. Cred că au fost mai ocupate decât mine, cu tot felul de ateliere. Eu nu am ajuns la ele, din păcate, dar eram curioasă să aflu cum merge treaba cu ArtCircle și cu Miha în general. Și așa, într-o friguroasă seară de decembrie, înainte de Crăciun, ne-am întâlnit și am povestit.
Iată ce am aflat:
Andra Costa: Mihaela, spune-mi te rog, cum a evoluat proiectul ArtCircle de când ați deschis atelierul. Și cum se deosebește realitatea de ceea ce îți imaginai atunci când ați inițiat proiectul?
Mihaela Stan: Când am pornit proiectul nu aveam nici un fel de așteptare. Totul s-a întâmplat așa cum trebuie. Ce mi-ar plăcea, însă, ar fi să văd mai mult interes din partea oamenilor. Noi suntem foarte deschise față de toată lumea. Am vrea să vină aici oameni care au nevoie de un sfat, de un hug, de accesorii frumoase, de o rochie, de spațiu expozițional. Cred că acesta este singurul meu regret momentan și ceea ce îmi doresc pentru anul 2019, ca ArtCircle să fie mai cunoscut în oraș. Și muncim în această direcție, chiar dacă avem și proiectele personale de care trebuie să avem grijă.
A.C: Am înțeles… dar din punct de vedere al artizanilor locali, consideri că ați reușit să vă apropiați de ei?
M.S: Categoric! Eu am făcut asta în primul rând cu proiectul meu personal, Plante de Aer by Lady and Me, după care totul a venit natural. Ei au îmbrățișat ArtCircle, iar cu ei au adus oameni care apreciază lucrurile create manual, lucrurile care au o poveste în spate și asta este minunat.
A.C: În ultimul timp ați organizat tot felul de ateliere, destul de diversificate. De unde a venit această idee și cum au fost primite ele?
M.S: Ideile vin, în general, de la mine și de la Tea (n.b. Teodora Moț). Mai vin și din exterior, dar noi am rămas motorul din spatele ArtCircle. Și ideile ne vin foarte natural, în timp ce stăm de povești la cafea sau visăm noaptea ceva și dimineața zicem Aia e! Cât despre oameni, pot spune că le-au primit foarte bine, cu sete chiar. Am avut inclusiv un maraton de ateliere și am avut oameni care abia așteptau să facă ceva, să creeze ceva cu mâinile lor. Și acest lucru ne bucurăm extrem de mult. Știm că înseamnă că vom avea și foarte mult de lucru, dar suntem pregătite pentru asta. Și suntem recunoscătoare că oamenii sunt deschiși față de astfel de proiecte. Suntem pe drumul cel bun.
A.C: Să ne întoarcem puțin în lumea artizanilor locali. Știu că ai participat la TM Design Days. Cum a fost acea experiență?
M.S: Mie, personal, mi-a plăcut tare mult. Mi-a plăcut tot. Spațiul a fost foarte fain amenajat. Oamenii au fost foarte faini. A fost o experiență unicat și m-a ajutat să realizez că eu pot să fac mult mai mult. Iar creativitatea mea este din ce în ce mai explozivă.
A.C: Având în vedere ceea ce tocmai ai spus, care sunt perspectivele pentru 2019 pentru ArtCircle?
M.S: Cât mai multe ateliere. Vrem ca lumea să cunoască ArtCircle, atât în Timișoara, cât și în alte orașe. Vrem să ne extindem atât pentru public, cât și pentru artizani și artiști. Vrem să își dea seama că noi suntem foarte deschise față de ei. Vrem să organizăm și discuții cu artizani, seri de întâlniri, să fim un punct de referință în oraș și nu numai. Aș vrea să ni se alăture artiști din toată țara. În prezent avem în atelier câteva branduri create de femei foarte talentate: Sabine, Strai cu fir, Atelierul doamnei P, Lol Design, Aromatix care acum este Aromater, Teodora Moț Designer și Plante de Aer by Lady and Me… adică brandul meu :D. Și așteptăm alți artizani. Vrem să oferim posibilitate tuturor artizanilor să își expună piesele.
A.C: Să vorbim puțin despre proiectul tău personal. Ce impact a avut ArtCircle asupra proiectului tău, Plante de Aer by Lady and Me.
M.S. A fost o trecere foarte faină pentru mine. Eu aveam atelierul acasă, dar acum simt că am un spațiu al meu. Și chiar dacă mi-a fost puțin greu, ArtCircle a fost o completare pentru mine. De fapt, ceea ce aș vrea să spun este că, înainte de ArtCircle, înainte de Plante de Aer by Lady and Me, mi-a luat puțin și mi-a fost greu să îmi găsesc drumul. Mi-a fost greu să mă confrunt cu mentalitatea oamenilor, să hotărăsc cu ce anume vreau să lucrez, să îmi dau seama cum vreau să mă expun. Și aici, la ArtCircle, simt că mă potrivesc perfect.
A.C: Ai spus că ți-a fost greu să îți găsești drumul. Poți să ne spui cum ai ajuns să fii artist?
M.S: Nu îmi place termenul de artist… (râde). Când mă gândesc la artiști, mă gândesc la oameni boemi. Și știu că există o doză de boem în mine, dar…
A.C: Artizan atunci :).
M.S: Ok! Când am descoperit plantele de aer m-am îndrăgostit. Lucram în vânzări de foarte mult timp și îmi plăcea. Dar când am descoperit plantele de aer, am început să mă joc cu ele. Le-am ars, le-am înghețat, le-am înnecat. Am învățat mult. Apoi a apărut cineva în viața mea care m-a îndemnat să merg doar pe drumul acesta. Nu mi-a spus că va fi greu și că voi da cu capul. Dar a fost ok. Până la urmă a fost o conjunctură care a dus la plecarea mea de la locul de muncă și am zis Asta e, mergem mai departe! Mă obișnuisem cu plantele de aer, apoi am descoperit cimentul. A fost dragoste la prima vedere! Și asta în condițiile în care nu e simplu de lucrat cu cimentul. Am descoperit singură rețeta perfectă pentru ghivecele mele și am continuat să mă joc. Iar apoi am zis să fac o chestie cu becuri și ciment și mușchi și a ieșit foarte bine. Dar totul a pornit de la niște plante de aer: Tillandsia.
A.C: Lady este foarte importantă pentru tine. Cum a apărut ea în viața ta?
M.S: Da, Lady este sufletul meu. Păi… voiam un câine. Dar nu orice câine. Voiam amstaf. Dar nu voiam să dau mulți bani și am descoperit în ziar un nene care vindea o combinație de Amstaf și Beaggle. Am zis Asta e! L-am sunat pe om și a venit unde lucram pe vremea aia cu o mogâldeață de câine, plin de scaieți și s-a uitat la mine, eu la ea, am zis: Na, acuma am câine! Și am zis că rămâne cu mine până eu mor sau moare ea. A fost pierdută 3 luni și am suferit groaznic. Dar am reușit să o recuperez cu chiu cu vai și acum nu se mai desparte de mine.
A.C: Acum, având în vedere experiența ta ca și artizan, ce sfat ai da cuiva care este la început de drum și vrea să pornească în această direcție?
M.S: Aș spune că este foarte important să vorbești cu oameni care au deja experiență. Pentru că sunt detalii care fac diferența. De exemplu, la un târg contează foarte mult cum îți aranjezi produsele. Contează și targetul de oameni cărora te adresezi. Și trebuie să fii conștient că atunci când vrei să îți construiești un brand, nu poți face acest lucru singur. E important să vorbești cu cineva care se pricepe la marketing, să ai un contabil bun, dar și să discuți cu alți artiști, cu alți artizani care să te încurajeze atunci când simți că ți se duce totul de sub picioare. Eu am avut un foarte mare noroc cu Tea. Pentru că ne completăm perfect și avem o comunicare fantastică. Și contează mult să ai lângă tine oameni care te susțin, mai ales moral.
A.C: Ai perfectă dreptate… cred că este foarte important să ne dăm seama că nu prea putem face mare brânză de unii singuri. Talentul contează, dar ai nevoie de oameni care să fie lângă tine. Acum spune-mi, ce planuri ai pentru 2019 pentru Plante de Aer by Lady and Me?
M.S: Aș vrea foarte mult să accesez ceva fonduri sau să văd cum fac să deschid un atelier. O chestie așa industrială. Încă nu am detalii exacte, dar știu că îmi doresc să continui să creez ghivece. Aș vrea să fac lămpi mai mari. Sunt foarte mândră de faptul că am livrat o lampă de 30 de cm din ciment, cu bec Edison, plante suculente și mușchi, că am avut livrat o lampă cuiva din Italia, iar acum lucrez la o comandă ce va ajunge în Spania. Vreau foarte tare să continui pe acest drum.
A.C: Și acum întrebările fulger: ceai sau cafea?
M.S: Cafea, clar cafea!
A.C: Munte sau mare?
M.S: Mare. Îmi place apa. Ador apa. (aici trebuie să recunosc, am bătut palma :)))
A.C: Vin fiert sau șampanie?
M.S: Nici una, nici alta. Cafea! (râde)
A.C: Fustă sau pantaloni?
M.S. Vai ce întrebare… pantaloni… că mă aplec și fac treabă. Dar și fuste.
A.C: Cărți sau filme?
M.S: Cărți. Clar!
A.C: Și ultima întrebare, care sunt rezoluțiile pentru 2019
M.S: Să fie familia sănătoasă. Să trăiască Lady cât mai mult. Să meargă bine toate proiectele. Și să fiu ok pe plan personal.
Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus începutul poveștii așa. Pentru că ceva îmi spune că voi mai avea multe de povestit cu Mihaela Stan. Dar până atunci, vă invit să urmăriți ArtCircle aici și sper să ne vedem la ateliere!