Pe Alina am descoperit-o pe Instagram și mi-a plăcut imediat de ea. Avea feedul absolut perfect, eu eram verde de invidie, dar într-un mod pozitiv și inspirațional :))). Lucrurile au continuat virtual până prin 2019, când am ajuns să ne întâlnim absolut întâmplător și să stăm mai mult de povești. Am descoperit atunci o Alina mult mai friendly decât mă așteptam și mult mai puțin high maintenance decât părea pe instagram, ceea ce mi-a plăcut la nebunie.
Despre Alina Neag, pe scurt
Cum introducerea nu este chiar ceea ce probabil așteptați, hai să vă spun câte ceva despre Alina, în caz că nu o cunoașteți deja (SHAME!). Una dintre cele mai vesele și mai colorate din online-ul românesc, Alina Neageste the woman behind La Dolce Vita, un fashion blog super fain pe care vă sfătuiesc să îl urmăriți.
Pe lângă activitatea de blogger, Alina este și o femeie de afaceri de succes. Brandul ei, One Giraphe, fiind cunoscut și îndrăgit la nivel internațional, după cum veți descoperi în interviu.
Și pentru că iubește frumosul, Alina a creat și ramura mea favorită din businessul ei, Dolce Vita Presets, unde creează și comercializează preseturi pentru Instagram. Deci da, Alina este responsabilă pentru modul mult mai cool în care arată feedul meu de Instagram în momentul de față (check it out here).
Cred că toate acestea sunt motive suficiente pentru care am decis să o rog pe Alina să răspundă la câteva întrebări. Din păcate, programul nu ne-a permis să ne vedem pentru a filma interviul live, însă mă bucur că a avut timp pentru un interviu scris. Hai să începem!
Interviul
Ești o persoană extrem de creativă care activează într-o arie foarte largă de
domenii conexe. Ai simțit întotdeauna o chemare spre această zonă și cum se manifesta creativitatea ta în copilărie?
Încă din copilărie am fost atrasă de natură, de forme și culori pe care încercam să le expun utilizând creioane sau acuarelă. Drept urmare, la vârsta de 10 ani am avut prima expoziție de pictură, am început să particip la concursuri internaționale, iar unele dintre pciturile mele au fost expuse la Galeria Helios, în centrul Timișoarei.
Datorită înclinației spre grafică și desen, am studiat arhitectura, însă acest domeniu s-a dovedit prea… serios și plictisitor pentru mine. Atunci mi-am îndreptat atenția spre graphic design, unde îmi pot lăsa imaginația să zboare, pot crea și recrea la nesfârșit. Bineînțeles că am momente în care și designul grafic devine plictisitor, iar atunci schimb domeniul: fotografiez, editez poze și scriu pe blog.
Alina Neag

Ce este mai complicat: să fii blogger sau graphic designer?
Sincer… nici una dintre dintre activități nu mi se pare neapărat complicată. Da, pe blog sunt momente în care nu îmi găsesc atât de ușor cuvintele, dar blogul l-am început oricum din pasiune pentru fotografie, deci am o scuză :P. Până la urmă, ambele au părțile lor bune: la graphic design ador partea de schițe și brainstormingul. Îmi plac la nebunie momentele de cercetare, găsirea fontului perfect, chiar și caligrafia.
Alina Neag

Ce te inspiră atunci când creezi?
Am o întreagă rutină pentru partea de brainstorming. Mai întâi meditez puțin. Creativitatea și pacea interioară merg mână în mână. Apoi opresc telefonul pentru că nu vreau să fiu întreruptă. Prefer să ascult muzică clasică. Mă inspiră mai mult decât orice alt fel de muzică. Și, bineînțeles, petrec timp în natură. Consider că natura este cea mai mare sursă de inspirație și mă bucur că tot mai mulți oameni creativi apelează la ea.
Alina Neag

Știu că îți place în mod special să creezi logo-uri pentru cofetării și alte localuri ”dulci”. Ai un logo preferat dintre cele create până acum?
Ahhhh… asta e o întrebare tare complicată. Toți clienții îmi sunt la fel de dragi: Crazy Donut în Timișoara, Icing on the Cake în New York, Hey Cupcakes în Singapore, Bonnie B Bakery în California, Julianna’s Cakes în Atena, Sutisdoboz în Budapesta, Patisseresi în Viena… sunt doar câțiva dintre clienții ce îmi vin în minte acum și ale căror logo-uri sunt absolut delicioase :P.
Alina Neag

Brandingul este unul dintre domeniile tale predilecte, deci trebuie să întreb: ce este cel mai greu de făcut pentru un brand și ce este cel mai ușor?
Cel mai greu este să convingi clientul că ideea lui foarte aiurea nu are nici o treabă cu conceptul/businessul lui. Din fericire, îmi iese de fiecare dată :P.
Partea ușoară este să creez și să fac schițe, să pictez și să mă joc cu culorile. Aș putea face asta la nesfârșit :D.
Alina Neag

Este mai greu să fii în fața camerei sau în spatele ei?
În fața camerei, clar!!! Din fericire, am avut noroc de fotografi foarte faini, care îmi sunt și priteni, iar acest lucru ajută foarte mult. Practic, nu am probleme decât la început, până mă acomodez.
Primul meu shooting profesionist a fost pe la vreo 17-18 ani, cu Mario Mercea. El este și în prezent fotograful meu și cred că asta spune multe. Pur și simplu suntem pe aceeași lungime de undă și reușește să îmi înțeleagă mereu viziunea, ba chiar să o îmbunătățească, ceea ce mă uimește de fiecare dată.
Alina Neag

Ai locuit într-o mulțime de țări. Care a rămas cea mai apropiată de inima ta și de ce?
Pfff… foarte greu de ales.
Prima țară în care am locuit a fost Italia, mai precis în Como și clar această țară a rămas foarte aproape de sufletul meu. Vorbesc limba, mă simt ca acasă acolo, adooooor bucătăria italiană, de la pizza la paste. Chiar știu să prepar pastele de la 0 într-un stil tipic italian. Mai mult, italienii mă consideră italiancă get beget, iar la asta contribuit și faptul că am vizitat aproape toată Italia, din nord până în sud.
În afară de Italia, îmi place foaaaaarte mult Spania. Chiar mi-ar plăcea să locuiesc aici pentru o perioadă mai îndelungată. Cel mai mult am stat o lună în Mlaga și Sevilla și a fost divin. Ador clima, mâncarea super bună – ce poate fi mai minunat decât fructe și legume proaspete, tapas și sangria toată ziua? Bineînțeles că îmi place și istoria acestei țări, modul în care este reflectată de arhitectură și, evident, peisajele superbe.
Alina Neag

Ce țară ar trebui să viziteze orice om măcar o dată în viață?
Hmm… deocamdată nu am ieșit din Europa și nu pot fi chiar obiectivă. Depinde foarte mult de preferințele fiecăruia. Unii preferă marea, alții muntele, unii preferă mâncarea ușoară, cum ar fi tapas, fructe de mare, paste, în timp ce alții preferă mâncare mai grea, cu multă carne, de care se pot bucura în Cehia sau Germania, de exemplu.
Totuși, dacă ar trebui să recomand un singur loc, atunci trebuie să fie coasta Amalfi. Ador acest loc. Acolo am și înființa blogul și este un loc un ai de toate: mare și insule, natură și drumeții pe Vezuviu, istorie în Pompei, limoncello și mâncare delicioasă :)).
Alina Neag

Ești un fashion blogger de succes așa că trebuie să întreb, ce piesă nu
trebuie să lipsească din garderoba nici unei femei? Dar din trusa de make-
up?
Ohh… îți mulțumesc! Nu mă consider fashion blogger pentru că pe stradă port haine absolut normale, jeans și tshirt. Nu îmi place nici să petrec ore în fața timpului (nici nu am timp de așa ceva, fiind o workaholică :P) și prefer să fac shopping sustenabil. Cumpăr local, cumpăr mai puțin și prefer variante organice și vintage. Dacă ar fi totuși să menționez o piesă ce nu ar trebui să lipsească din garderoba nici unei femei, atunci clar este vorba despre rochițe. Eu le ADOR, mai ales pe cele negre, roșii sau roz pastel :D.
În ceea ce privește trusa de make-up, aici se complică puțin treaba. Fiind brand ambassadorul unei firme de profil, pot spune că am o colecție exagerată de cosmetice și am testat toate produsele posibile. Totuși, eu prefer un machiaj cât mai simplu și folosesc, în general, doar bb cream, pudra bronzantă, rimel și puțin lipstick. Bineînțeles, pentru o adevărată femme fatale, rujul roșu este indispensabil.
Ceea ce este foarte important să înțeleagă femeile este că în online suntem păpuși scoase din cutie (de multe ori), însă offline suntem noi înșine. Viața nu este un editorial fashion în fiecare zi.
Alina Neag

Ce sfat ai da cuiva care vrea să se apuce astăzi de blogging? Dar
de graphic design?
Cred că este important să fie foarte conștienți că ambele sunt domenii mai dificile decât par. Bloggingul este, de cele mai multe ori, un part time job. Îți va fura orele de după lucru, din weekend pentru că sunt articole pentru care munca poate dura 2-3 zile. Și mai este și investiția financiară de luat în considerare. Nu totul se rezumă la a fi fabuloasă.
În primul rând, recomand achiziționarea unui domeniu, hosting și un aparat/telefon bun. Apoi, un logo pentru blogul tău este absolut necesar. Ajută la crearea identității de brand. Nu uita nici de formatul blogului. Ai nevoie de un template destul de bunicel și ușor de accesat. Și de aici începe munca de teren: crearea de conținut – shootinguri, editare poze, scris articole etc – și promovarea în social media.
Totuși, cea mai mare greșeală pe care o poți face în blogging este să îl primești ca pe o pasiune. Așa sigur nu vrei crește. Trebuie să privești totul ca pe un business și să fii dispus să investești timp, răbdare și perseverență.
Pentru cei care își doresc o carieră în graphic design, aș vrea să sublieniez faptul că este nevoie de multă voință, multe ore de studiu și mult exercițiu. Este important să ai o imaginație bogată și să îți placă arta, mai ales desenul. Talentul se poate cultiva, dar fără el nu poți ajunge prea departe.
În graphic design este foarte important să îți placă mult ceea ce faci, altfel îți va fi foarte greu foarte repede și vei renunța foarte ușor. Pentru că și aici ai nevoie de multă prezență în online, de un portofoliu variat, ceva cunoștințe de marketing și de ședințe lungi cu clienții care tind să omoare creativitatea :))).
Dintre toate posibilitățile profesionale pe care designul grafic ți le oferă, eu am ales brandingul pentru că îmi place să ajut clienții aflați la început de drum și să văd cum visul lor se îndeplinește și prinde contur. Acea mulțumire și împlinire din ochii lor nu poate fi cumpărată.
Expertiza mea este stilul feminin, super cute, perfect pentru patiserii, restaurante, cafenele, magazine de copii și cosmetice, care mă reprezintă :D.
Alina Neag

A venit momentul să îi mulțumesc Alinei pentru timpul ei și pentru răspunsuri. Dacă ați rămas până la final și nu navigați deja internetul în căutare de bilete de avion pentru Italia, vă mulțumesc și vă invit să vă dați un subscribe blogului pentru că în martie mai am multe povești cu femei inspiraționale pentru voi.
