Cum să nu mori din dragoste

Zece principii de supravieţuire afectivă

Walter Riso –

Cred că e prima carte semi-psihologică de ajutorare a celor cu păsărelele mai plecate, dar şi a celor cu mai puţine păsărele plecate, care au însă nevoie de ajutor pe care o citesc şi căreia îi mai fac şi recenzie, însă mi-a plăcut enorm de mult. Pot să spun că am descoperit unele lucruri despre mine citind-o şi că mi-am dat seama de unele greşeli pe care le-am făcut.

Roxi spunea că după ce citeşti cartea asta nu îţi mai trebuie iubit niciodată, dar eu nu am văzut-o deloc aşa. Dacă nu o dai în extreme şi înţelegi efectiv ce vroia să spună Riso şi anume că orice relaţie trebuie să aibă anumite reguli şi că iubirea nu trebuie folosită ca scuză atunci când viaţa noastră devine îngrozitoare, cartea e chiar foarte utilă.

Să fim puţin sinceri, adevărul este că iubirea este cel mai frumos sentiment şi toate alea alea, însă e un sentiment atât de intens încât poate foarte uşor să ia o turnură nu foarte plăcută. Sunt atâtea şi atâtea cazuri de oameni care o iau razna datorită iubirii. Sunt atâţia oameni care fac lucruri abominabile de-a dreptul în numele iubirii. Şi atâţia şi atâţia care suportă situaţii absolut înfiorătoare din acelaşi motiv.

Însă, aşa cum arată Riso, aceste comportamente nu sunt sănătoase. Iubirea ar trebui să ne ajute să creştem ca oameni, să devenim mai buni, nu să ne transforme în monştrii.

Astfel, pentru toţi cei care vor să ia aminte, Riso a venit cu cele 10 principii ale supravieţuirii afective, care să ne ajute exact atunci când iubirea pare să se termine şi la iveală iese ce e mai rău în noi. Şi ca să argumentez această idee, o să vă spun doar titulurile capitolelor:

1. Dacă nu te mai iubeşte, învaţă să pierzi şi retrage-te cu demnitate

2. Să te căsătoreşti cu amantul e ca şi cum ai pune sare în desert

3. Evită sacrificiul iraţional: nu te anula pentru ca partenerul să fie fericit

4. Nici cu tine, nici fără tine? Fugi cât te ţin picioarele!

5. Puterea afectivă o deţine cel care are mai puţină nevoie de celălalt

6. Nu întotdeauna un cui scoate pe altul: uneori, amândouă rămân înăuntru

7. Dacă dragostea nici nu se vede, nici nu se simte, înseamnă că nu există sau nu îţi foloseşte

8. Nu-ţi idealiza iubitul; observă-l aşa cum este, direct şi fără menajamente

9. Dragostea nu are vârstă, dar îndrăgostiţii au

10. Unele despărţiri sunt instructive; ele te învaţă ceea ce nu vrei să ştii despre dragoste

Dacă nici după ce aţi citit titlurile astea nu sunteţi măcar puţin curioşi, chiar nu cred că mai am cum să vă conving. Iar acum, 3 citate care mi-au plăcut la nebunie:

„Un medic de la sfârşitul secolului trecut, Dr. Henry Gibbson, a definit sărutul ca: juxtapunerea anatomică a doi muşchi într-o stare de contracţie. O explicaţie fiziologică exactă şi operaţională. Oricum, nu-mi pot imagina un iubit spunându-i partenerului său: Vreau să am o juxtapunere anatomică a muşchilor noştri contractaţi. Sărutul este mai mult decât atât, aşa cum Capela Sixtină este mai mult decât nişte ziduri pictate.”

„Mai bine o iubire pământească cu cineva făcut din carne şi sânge, fără prea multe momente celeste; mai bine o iubire frumos viciată şi cât mai realistă şi umană posibilă. Dacă nu te mulţumeşte o dragoste normală, ai o problemă, pentru că aceasta este singura care există.”

„Această critică exterioară a libertăţii afective face ca mulţi oameni să rămână blocaţi în relaţii imposibil de suportatm pur şi simplu pentru că ei consideră că fac un lucru bun. Eu nu fac apologia despărţirii, dar nimeni nu are „datoria” de a fi nefericit: este filosofia martiriului ca virtute, care încă mai există şi lasă sechele.”

Cam asta e. Dacă vă hotărâţi, lectură plăcută :P.

One thought on “Cum să nu mori din dragoste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.