2018 în cărți

cărți

Lume, lume, am revenit! Sper că vă mai puteți mișca după toate mesele de sărbători. Dar nu vreau să vă grăbesc. Și o să începem ușor, cu o scurtă recapitulare a cărților citite în 2018. Asta dacă nu mă urmăriți pe goodreads (aici) și nu știți deja tot ce am citit și cum mi s-au părut cărțile.

Din păcate, în 2018 am fost foarte leneșă la capitolul recenzii. Și îmi pare tare rău, dar sper să pot îndrepta cât de cât lucrurile acum. Deci hai să vedem ce am citit și cum a fost fiecare carte. Iar pentru cele cărora chiar le-am scris recenzii, vă voi lăsa linkul spre acestea, pentru a putea aprofunda :D.

The reading challenge

Inițial îmi propusesem să citesc 15 cărți în 2018. Voiam să citesc 12 cărți mari, adică 500+ pagini și 3 cărți mai micuțe. Planul… nu a mers chiar cum am vrut eu și mă apropiam vertiginos de termen, fără a fi citit nici măcar jumătate dintre cărțile mari. Așa că am crescut targetul la 20, ferm convinsă că o să îmi iasă. Doar că situația s-a complicat și am ajuns pe final de an cu 17 cărți citite și una începută de aproape o lună și citită doar pe jumătate. Era clar că nu am nici o șansă să ajung la 20. Așa că am zis Andra, asta e. Măcar asta să o termini! Și am reschimbat targetul la 18 cărți.

Din fericire, am tras tare pe ultima sută de metri, am avut și mai mult timp liber și am reușit să termin Colivia regelui. Ba chiar am reînceput Hippie, care va fi prima carte din 2019 pentru că sunt foarte aproape să o termin.

Revenind, însă la cărțile lui 2018, în ordine cronologică am citit următoarele:

Cele mai frumoase povestiri de Hermann Hesse

Această carte am cărat-o după mine din 2017. Nu mi-a plăcut aproape deloc. Nu știu de ce nu am renunțat cu totul la ea. Cred că numai faptul că mi-a dat-o tata m-a făcut să nu o arunc pe geam. Dar m-am lămurit, cu această ocazie, că clasicii nu sunt pe gustul meu și pace!

A primit 2 stele și acum mi se pare că am fost prea generoasă.

Bridget Jones: Mad about the boy de Helen Fielding

Da, da, da! Bridget Jones este un personaj absolut delicios și în carte, nu doar în filme. Mad about the boy a fost funny și tristă și extraordinar de frumoasă și de reală. Mi-a plăcut la nebunie. A avut parte și de o recenzie pe blog (o găsiți aici). Este perfectă pentru doamne și domnișoare. Și încă vi-o recomand din suflet.

The Kite Runner de Khaled Hosseini

The Kite Runner a fost ciudată. A abordat subiecte pe care în general le ignor. Mi-a provocat sentimente pe care multe cărți nu le-au stârnit în mine. M-am gândit să renunț la ea, la un moment dat. Am plâns citind-o. Dar este o poveste frumoasă. Este o poveste ce merită citită… chiar dacă doare. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe, am și recenzia pentru ea aici :D.

Grey de E. L. James

Vă vine să credeți că, după atâta timp, încă am o pasiune pentru domnul Grey? Dar nu aveți cum să înțelegeți asta decât dacă ați citit seria 50 shades. Dacă ați văzut doar filmul… cartea aceasta nici nu își are rostul. Însă pentru mine, a fost foarte interesat să citesc punctul lui de vedere. Și să redescopăr povestea lor de dragoste. Chiar dacă Anastasia tot o mare proastă mi se pare :))).

Mihai Eminescu, românul absolut de Lucian Boia

În 2018 am diversificat puțin genul de cărți citite. A fost prima carte a lui Lucian Boia pe care am pus mâna și pot spune că mi-a plăcut. În mod clar am început să îl privesc pe Eminescu altfel, după ce am citit-o. Iar lipsa mea de încredere în istorie s-a adâncit. Partea bună, însă, pentru că a existat și așa ceva, este că mi s-a deschis și apetitul pentru a descoperi istoria românilor și din alte puncte de vedere, nu doar din cele oficiale. Nișă pe care o voi exploata în 2019.

Love & Gelato: Vacanță la Florența de Jenna Evans Welch

Am cumpărat cartea aceasta pentru titlu și copertă. Așteptam o poveste ușurică, desfășurată în Italia și exact așa am primit. Bine, povestea a inclus și un oarecare accent dramatic, dar nu mă pot plânge. Iar modul în care este prezentată Florența m-a făcut să o pun pe lista de orașe pe care TREBUIE să le văd în viața aceasta.

Recenzia am scris-o târziu, spre finalul anului și este mai mult un ghid turistic pe care, la un moment dat, plănuiesc să îl respect cu sfințenie. O găsiți aici.

Lagom: The Swedish Art of Balanced Living de Linnea Dunne

Știți deja că am o pasiune pentru culturile nordice, nu? Îmi place viziunea lor eco asupra vieții. Chiar dacă sunt o hoarder în tălpi, îmi place minimalismul lor. Și spiritul civic atât de prezent în nordul continentului mi se pare minunat. Singurul minus la Lagom este austeritatea stilistică a cărții. În rest, o lectură obligatorie, din punctul meu de vedere. Ar trebui introdusă chiar la școală.

Ce am învățat din ea aflați aici.

The little book of Lykke de Meik Wiking

De Meik Wiking m-am îndrăgostit în timp ce citeam Hygge. Și evident că nu puteam rata continuarea. Mai ales în condițiile în care am intrat în contact direct cu cultura daneză. Doar că sunt perfect conștientă că, la aceste cărți, diferența o face autorul. Meik Wiking este un povestitor în adevăratul sens al cuvântului. Fiecare carte a sa este o delectare și vi le recomand din suflet.

Mai multe despre The little book of Lykke puteți citi aici.

Oscar și Tanti Roz de Eric Emmanuel Schmitt

Dacă există o carte căreia regret că nu i-am scris recenzia aceea este Oscar și Tanti Roz. Cartea aceasta îți rupe sufletul. Mi-a plăcut la nebunie. Am citit-o foarte repede pentru că totul se desfășoară foarte repede. Oscar este pe moarte, dar trăiește în 12 zile cât pentru o viață. Oscar și Tanti Roz este o lecție dureros de brutală despre cât este de fragilă ființa umană și despre ceea ce înseamnă să trăiești cu adevărat. Și cu un scor de 4.21 pe goodreads, este clar că nu am fost singura care s-a îndrăgostit de această poveste.

Coco Chanel de Edmonde Charles Roux

Nu… din păcate… trebuie să vă spun că, pentru mine, Coco Chanel a fost epic failul anului. M-am chinuit să citesc cartea asta kilometrică. Nu pot să îmi dau seama de ce titlul ei nu a fost Epoca lui Chanel, pentru că se potrivea mult mai bine. Pentru că Edmonde Charles Roux nu vorbește despre Coco Chanel, ci despre o întreagă epocă în care aceasta a trăit. Cu toate detaliile boring ce ar putea fi inserate într-o povestire. Și chiar aveam așteptări foarte mari de la poveste pentru că vorbim despre Chanel. Femeia a schimbat o epocă. Femeia a devenit icon.

Păcat…

The Subtle Art of Not Giving a F*ck de Mark Manson

Așa da! Mark Manson știe să spună o poveste. Și încă ce poveste. Beyond orice carte de selfhelp scrisă vreodată. E brutal de onest, te pune pe gânduri și te face să îți dorești să fii un om mai bun. Este o carte superbă și s-a ales cu o recenzie pe blog (aici).

Harry Potter și Copilul Blestemat de J. K. Rowling

A fost magic să mă întorc în universul lui Harry Potter. A fost ciudat să fie într-o piesă de teatru, dar aceasta a ieșit destul de bine. Întorsăturile de situație erau de așteptat. Iar finalul… previzibil… dar asta e frumos la genul acesta de povești: binele întotdeauna învinge răul. Mai multe, descoperiți în recenzie pentru că a avut parte de așa ceva aici!

On a beautiful day de Lucy Diamond

Aceasta a fost o carte ok, dar care nu mi-a mai plăcut la final. Adică povestea suna cam așa: 4 prietene asistă la un tragic accident, iar după viața lor se schimbă în totalitate. Secrete ies la iveală. Sentimentele dau în clocot. Totul ia o turnură nebunească și pare să se termine cu happy end. Și după a trebuit autoarea să mai bage o pagină ca să pară mai interesantă. Dar eu zic să îi acordați o șansă. I-am dat totuși 4 stele pe goodreads și are un scor total de 3,98… deci nu stă rău :D.

One summer in Italy de Sue Moorcroft

Dacă vă întrebați ce e cu toate cărțile astea în engleză, răspunsul e simplu: Linda :))). Și ce e cu Italia… răspunsul e și mai simplu: soarta :))). One summer in Italy a fost cute, dar cam melodramatică pentru gusturile mele, acum că stau să mă gândesc. Totuși, i-am dat 4 stele pentru că a avut un super happy end :D.

Fata care citea în metrou de Christine Feret-Fleury

Cred că aceasta a fost cartea anului la capitolul beletristică, de departe. Mi-a plăcut la nebunie. Mi-a plăcut atât de mult încât am simțit nevoia să o dau mai departe pentru că voiam să citească și alții povestea. Culmea este că povestea are o turnură extrem de tristă pe alocuri. Dar tot mi-a plăcut super mega mult. Trebuie să citiți cartea asta. TREBUIE! Și evident că dacă mi-a plăcut atât de mult i-am scris și o recenzie. Nu se putea fără! Unde e? Aici!

Concluzii și planuri de viitor

În concluzie, am citit ceva cărți, am experimentat puțin anul ce a trecut, dar îmi doresc mai mult. Mi-am dat seama că am lăsat, de multe ori, alte lucruri să vină înaintea cititului, însă nu au fost de fiecare dată lucruri importante. Ca să nu mai spun că am foarte prostul obicei de a mă încăpățâna să trag de o carte chiar dacă nu e cine știe ce. Și chiar nu înțeleg de ce fac asta. Dar nu prea contează până la urmă. Trebuie să mă tratez :))).

În acest sens, mi-am propus ca, în 2019, să citesc 20 de cărți. Și să nu mai achiziționez NICI O CARTE NOUĂ până când nu le termin pe acestea 20. Provocarea este foarte mare. Dar am extrem de multe cărți necitite și chiar a venit timpul să mă ocup de ele.

Dacă sunteți curioși să aflați ce au mai citit și alții, vă recomand articolul Ancăi. Sunt sigură că vă va inspira, așa cum a făcut și cu mine. Iar dacă aveți recomandări pentru mine, nu ezitați să mi le scrieți în comentarii.

Untold 2018

2 thoughts on “2018 în cărți

  1. ianca says:

    Multumesc pentru mentiune, Andra, si ma bucur ca we’re in this together, cum s-ar zice. 😀 Also OMG sa citesti 20 de carti si sa nu mai cumperi nici una noua intre timp? Cand e ziua ta? :)))) Nu stiu daca as putea rezista chiar asa, desi am si eu nevoie sa ma temperez, am reusit in 2018 chiar 3 luni sa nu fac prostioare. :)) Insa vad eu cum ma descurc. Asa ca iti urez bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.