The Subtle Art of Not Giving a F***

The subtle art

Autor: Mark Manson

Editura: HarperOne

Mi-am dorit foarte mult sa citesc aceasta carte deoarece sunt genul acela de om care pune totul la suflet. Ma consum si ma agit pentru cele mai mici si mai nesemnificative chestii. Deci o carte care sa te invete cum sa nu iti pese este ceva ce trebuie sa studiez. Dar nu ma asteptam, in nici un caz, ca The Subtle Art of Not Giving a Fuck sa fie o carte atat de introspectiva, care sa incerce sa te invete exact cat de mult sa iti pese si de ce anume. Titlul te minte in cazul acesta. Te astepti la o carte extrem de incisiva, la un autor miserupist de-a dreptul. Dar Mark Manson este fermecator, sincer si direct, care isi spune povestea vietii si ce a invatat din ea.

Povestea

Mark Manson este un cunoscut si apreciat blogger, insa el nu a fost tot timpul asa. Tineretea sa tumultoasa nu promitea prea multe, insa, in momentul in care tragedia a lovit, Mark si-a schimbat complet viata. Lectiile pe care le-a invatat pe propria piele, desi dureroase, au ajutat la construirea unui caracter puternic si a unei viziuni asupra vietii ce merita impartasita.

11 Lectii invatate din The Subtle Art of Not Giving a F***

  1. Doar noi putem decide ce este suficient pentru noi – indiferent ca vorbim despre dragoste sau despre alte aspecte ale vietii. Noi avem control complet asupra a ceea ce ne satisface. Si chiar daca gresim, nu trebuie sa ne judecam prea aspru pentru ca asa crestem.
  2. Creierul nostru a fost proiectat pentru a fi eficient, nu exact – asta mi-a placut mult. Stiti ca se spune ca adevarul este subiectiv? Asta pentru ca, de cate ori spunem o poveste, chiar si fara sa vrem, ajungem sa o ”infrumusetam”. De ce? Pentru ca mintea noastra are tendinta sa se adapteze la ceea ce consideram ca este adevarat intr-un moment dat. Pentru ca el judeca fiecare moment in functie de experientele noastre trecute. Treaba lui este sa ne adaptam si sa ne fie bine. Daca asta inseamna ca trebuie sa… adaptam… anumite povesti si experiente. Ei bine… istoria este scrisa de castigatori :))).
  3. Daca simti ca esti tu impotriva lumii, cel mai probabil esti tu impotriva propriei persoane – asta pentru toti cei ce au tendinta sa creada ca doar ei au dreptate. Adica si pentru mine, stati linistiti :D.
  4. Schimbarile majore apar in viata noastra ca urmare a unei crize majore – sa fim seriosi. Nimeni nu sta sa isi analizeze viata cand e fericit. Nici un om in toate mintile, aflat in concediu, cu persoana iubita alaturi, pe o plaja in Costa Rica, nu sta sa isi spuna… Hm… ceva e in neregula cu mine. Ia sa fac o lista cu ce as putea schimba la propria mea persoana pentru ca nu mai merge treaba asa. Uita-te numai la mine! Niciodata nu se intampla asta. Dar cand simtim o durere profunda, cand viata pare sa nu mai aiba nici un sens, atunci incepem sa ne analizam. Atunci incepem sa ne intrebam de ce lucrurile care pareau sa fie ok in viata noastra nu sunt chiar asa. Si atunci decidem sa facem schimbarile necesare pentru a ne imbunatatii viata. Bine, nu ne tinem tot timpul de ele, dar aceasta este alta poveste.
  5. ”Life is about not knowing and then doing something anyway.” – adica viata inseamna sa mergi inainte in intuneric, fara sa ai habar ce naiba faci, dar continuand, in speranta ca lucrurile se vor termina cu bine. Singura conditie este sa nu ne fie frica de necunoscut. Pentru ca viata este o mare necunoscuta, iar noi trebuie sa navigam prin ea, facand ce credem ca este mai bine.
  6. Cand te simti blocat, apuca-te de treaba! – daca stai si iti plangi de mila, sigur nu vei rezolva nimic. Daca te uiti in gol si astepti ideea salvatoare, nu rezolvi nimic. Dar daca te apuci de treaba, daca iti pui creierul in actiune, lucrurile incep sa se intample. Simplul fapt ca ai inceput sa faci ceva spre rezolvarea problemei, contribuie la rezolvarea acestei.
  7. Libertatea iti ofera oportunitati, dar fara nici un fel de reper fata de care sa ne orientam, ea nu are nici un fel de semnificatie – sper ca am reusit sa redau ideea cum trebuie. Mark Manson a facut aceasta referire in momentul in care vorbea despre relatia sa si momentul in care a decis sa isi asume un angajament fata de o singura femeie. Mie mi-a placut foarte mult ideea pentru ca este complet adevarata. Daca nu avem un termen de comparatie, libertatea nu inseamna nimic. Pentru oamenii din Coreea de Nord, libertatea inseamna ceva cu totul diferit fata de oamenii din tarile democratice. Si daca schimbi partenerul la fiecare 2 zile, acesti oameni care se perinda prin viata ta ajung sa nu mai insemne nimic. Dar, daca gasesti o persoana cu care vrei sa fii in fiecare zi a vietii tale, chiar daca iti este ingradita libertatea de a umba cu toata lumea, viata incepe sa aiba un sens mult mai profund. Intelegeti ce incerc sa va explic aici?
  8. In lumea occidentala, increderea in alti oameni si-a pierdut valoarea, superficialitatea fiind la baza societatii – aceasta lectie vine in urma unei paralele foarte interesante intre Rusia si SUA. Este foarte curios cum libertatea de care ne bucuram ajunge sa ne schimbe valorile. Si aceasta este doar una dintre comorile ascunse din The Subtle Art of Not Giving a F***.
  9. Dragostea neconditionata nu inseamna sa fii interesat de tot ceea ce este interesat partenerului tau, ci sa iti pese de partenerul tau indiferent de ce este interesat el.
  10. Fara conflict, nu poate exista incredere – conflictul ne arata cine ne este alaturi in mod neconditionat si cine este acolo doar pentru a culege beneficiile. Ceea ce este foarte corect. Nu ai cum sa fii prieten cu cineva si sa nu ai nici un conflict cu el. Pentru ca ceva este in neregula cu relatia aia. Eu ma inteleg extraordinar cu Flavius si tot ne mai certam din cand in cand. Dar stiu ca, orice s-ar intampla, el este acolo pentru mine.
  11. ”And then you die” – acesta este titlul unui intreg capitol din The Subtle Art of Not Giving a F***. Un capitol care m-a facut sa plang pentru ca, la fel ca majoritatea oamenilor, ma tem ingrozitor de tare de moarte. Ma tem de necunoscut. Ma tem de pierdere. Dar moartea este o parte importanta din viata. Si, de fiecare data cand pierzi pe cineva drag, iti dai seama cat de multe ai tu de care sa te bucuri. Iti dai seama ca, indiferent de momentul in care vei pleca, ai avut norocul sa traiesti. Ai avut norocul sa iubesti. Ai avut norocul de a alege de ce anume sa iti pese si de ce sa nu. Si daca nu credeti toate astea, Mark Manson va sfatuieste sa mergeti sa stati pe marginea unei stanci undeva si sa contemplati viata.

Concluzii

Sa va mai spun ca mi-a placut extrem de mult cartea asta? Cred ca nu mai este nevoie. Mi se pare mult mai utila si mult mai realista decat multe carti de dezvoltare personala. Asta pentru ca este foarte orientata spre actiune, nu spre vizualizare. Ca poti vizualiza pana poimaine, daca nu te mobilizezi sa si faci asa ceva in directia lucrurilor pe care le vrei. E ca in bancul ala cu tipul care se ruga la Dumnezeu sa castige la lotto. Si intr-o zi Dumnezeu apare in fata lui si ii spune, iti promit ca o sa castigi, doar pune un nenorocit de bilet!

Daca nu risti, nu castigi. Daca nu te atasezi de nimeni, ajungi un psihopat. Daca nu pretuiesti viata, traiesti degeaba. The Subtle Art of Not Giving a F*** este o carte geniala, despre toate lucrurile de care ar trebui sa iti pese in viata. Vi-o recomand din suflet. Iar daca ati citit-o deja, sunt curioasa cum vi s-a parut :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.