Am vazut destul de recent un documentar care clasifica nivelul social al oamenilor in functie de ceea ce foloseau pentru transport. Astfel, cei mai saraci dintre pamanteni sunt desculti, iar ei isi doresc cel mai mult papuci. Atunci cand au papuci, au iesit practic din saracia lucie. Dupa papuci, iti doresti sa te deplasezi mai repede, asa ca iti cumperi o bicicleta. Extrem de utila, mai rapida decat mersul pe jos, insa nu suficienta. Pentru ca atunci cand treci la urmatorul nivel achizitionezi o specie de moped.
Daca ai motor, scuter sau o motoreta mai putin fancy, deja esti in categoria medie de oameni nu tocmai saraci sau categoria saracilor foarte bogati. Iar urmatorul tau nivel este masina. Oamenii care isi permit sa intretina si sa circule cu o masina sunt, deja, oameni care stau bine cu banii. Dar nu la fel de bine ca aceia care isi permit sa calatoreasca prin aer. Si aici ii includem atat pe cei care se folosesc de companiile aeriene, cat si pe cei super bogati care detin propriul lor avion.
Ei bine, cumva, cu ajutor din partea divinitatii si datorita inventarii curselor low cost, noi ne incadram in prezent in categoria bogata a populatiei, cel putin conform studiului despre care va vorbeam initial. Insa, vedeti voi, eu am ajuns la concluzia ca aeroporturile nu au fost inventate pentru oamenii care sunt borderline in aceasta categorie (adica abia se incadreaza), ci pentru cei bogati care inca nu isi permit chiar propriul avion. Altfel nu inteleg de ce totul este atat de scump in aeroport.
Sa vorbim in cifre exacte
Exemplul nr. 1
Acum ceva timp, in aeroport in Timisoara mi-am cumparat un Cola cu vreo 5 lei. Sunt sigura de asta pentru ca am fost chiar socata sa vad cat este de mic pretul. In ultima mea calatorie, la Social Media Summit 2018, am vrut sa fac acelasi lucru. Doar ca, surpriza!!!!! sticla de cola a devenit 10 lei. Aceeasi sticla de 500 ml. De ce? Nu am nici o idee. Pentru ca aeroportul din Timisoara nu s-a mutat, deci aprovizionarea se face exact la fel. Nu s-a marit. Si are cam acelasi numar de calatori sau chiar mai putini, acuma ca Ryan Air a parasit incinta, ramanand cu doar 2 curse regulate la activ. Deci singura explicatie pentru cresterea de pret trebuie sa fie aceea ca au realizat ca persoanele care calatoresc sunt foarte bogate. Deci trebuie sa le ceara foarte multi bani :D.
Exemplul nr. 2
In Bucuresti in aeroport este o cafenea unde un sandwich si o apa costa 56.99 lei. Nu este sandwich magic. Este un simplu sandwich cu branza, rosii, castraveti, salata si ceva salam, plus o apa plata/minerala Dorna la 500 ml. Deci de ce este atat de scump? Pentru ca aeroportul este foarte usor de aprovizionat. Nu este in mijlocul pustietatii. Si aici vin o gramada de curse low cost. Deci nu numai oameni bogati.
Bun, veti spune ca este un business lounge, deci ma intind eu. Asa ca am pentru voi:
Exemplul nr. 3
In acelasi aeroport din Bucuresti, la automatele de racoritoare si snacksuri, un pachet de biscuiti Tuc este 7 lei. Cred ca si in Roma gaseam chestii mai ieftine.
Acestea fiind spuse, iata cateva sfaturi de supravietuire in aeroport:
- Fiti pregatiti pentru intarzieri.
Pe biletul de imbarcare scrie ca poarta se inchide la 15:30? Sigur se va inchide mai tarziu. Dar asta nu conteaza, pentru ca voi trebuie sa fiti pe baricade. Mai ales daca zburati dintr-un aeroport super aglomerat, de exemplu Roma sau Otopeni, unde cozile pentru controlul de securitate sunt IMENSE.
- Orice fel de mancare solida doriti sa consumati, aduceti-o de acasa pentru ca trece de controlul de securitate.
Cand am zburat spre Bucuresti am vazut doi oameni care mancau de zor sandwichuri micute impachetate in folie de aluminiu. Si nu, asa ceva nu exista in lista de cumparaturi oferita de stewardese.
- Fiti pregatiti sa piuiti oricand.
Eu am trecut de controlul din Timisoara fara nici o problema, iar la Bucuresti, in exact aceleasi conditii, am piuit cand am trecut de detectorul de metale. Deci, daca nu cumva am ingurgitat fara sa stiu metale, nu pot decat sa concluzionez ca fiecare aparat e calibrat diferit sau ca ele piuie aleatoriu.
- Duty free nu este asa de ieftin, deci nu va aruncati sa cumparati de la ei doar de dragul de a cumpara.
- Nu va inghesuiti sa fiti primii la imbarcare pentru ca veti avea pur si simplu mai mult de asteptat, cel mai probabil in ger sau canicula.
- Pentru venirea si plecarea din aeroport incercati sa gasiti mijloacele de transport in comun pentru ca orice altceva inseamna o cheltuiala extrem de mare.
Cam asa suna sfaturile mele. Daca mai aveti ceva de adaugat, nu ezitati sa imi lasati un comentariu. Sunt curioasa cum va descurcati voi intr-un aeroport. Sper ca ceva mai bine decat mine, care ma enervez de fiecare data cand ajung in unul. Si asta fara sa ma aflu in pericolul de a rata cu totul avionul, cum mi s-a intamplat de doua ori deja :D.
Pana imi cumpar avionul propriu mai dureaza asa ca va doresc doar calatorii placute si va trimit multi…
Si eu sunt de acord ca preturile nu sunt asa mici in Duty Free, iar cu mancarea de acasa: tatal meu mereu facea asta si initial mi s-a parut amuzant, dar apoi am vazut lista cu preturi din aeroport si m-am linistit :))
Buna si multumesc pentru comentarii. Sa stii ca m-am tot gandit la treaba asta cu mancarea. Eu cred ca astia de la transportul aerian (toti) au avut un marketing super bun si ne-au insuflat ideea ca e rusinos sa ai propria ta mancare. Asta ca sa dam o caruta de bani pe a lor.