Anul acesta am decis ca este momentul sa punem piciorul in prag si sa incepem sa ne bucuram de snowboard ceva mai aproape de casa. La Arieseni este minunat, dar acolo nu mergem atat de des pe cat am vrea sau am avea nevoie pentru a ne perfectiona. In schimb, foarte aproape de Hateg sunt nu mai putin de 3 zone minunate unde se pot practica sporturi de iarna: Parangul Mare, Straja si Rausor. Asa ca, pe sfarsit de iarna, am zis sa vedem cum sta treaba in Parang si sa ne bucuram de un final de sezon pe snowboard.
Cum ajungi in Parang
Partea foarte faina la statiunea Parangul Mare este ca accesul se face foarte usor. Adica asa mi se pare mie. Dar daca sunteti genul care prefera sa coboare din masina direct in fata cabanei, mergeti in Parang doar vara. Sau alegeti sa va cazati la Hotel Rusu.
Oare puteam sa fiu mai criptica?
Ideea este ca pentru a ajunge in Parang trebuie sa intrati in Petrosani si sa urmati semnele rutiere foarte prezente (din fericire). Acestea va vor duce direct la vechiul telescaun, ce functioneaza de mai multi ani decat sunt eu in viata :D. Dar asta nu inseamna ca nu functioneaza perfect, nu va temeti. Eu am urcat de o gramada de ori cu el si nu am avut niciodata nici o problema, indiferent de anotimp.
Daca alegeti sa urcati cu vechiul telescaun, trebuie sa fiti pregatiti pentru o calatorie de vreo 15-20 de minute, intr-un peisaj absolut extraordinar. Felul in care muntii se dezvaluie in timp ce esti pe telescaun te lasa fara cuvinte!
In tot acest timp, masina trebuie sa va astepte in parcarea de la baza telescaunului sau, in cel mai extrem caz, pe marginea drumului, in aceeasi zona, pentru ca parcarile sunt foarte putine.
Daca alegeti sa va cazati la Hotel Rusu mai aveti de mers vreo cativa kilometri de la vechiul telescaun, dar si de aici puteti urca in Parang pe un telescaun nou, care a fost pus in functiune in 2017 si care are inclusiv muzica :))). Stiu ca pare un detaliu ciudat de mentionat, dar mie mi s-a parut super tare. Bineinteles, nu este absolut obligatoriu sa fiti cazati la Hotel Rusu pentru a folosi acest telescaun.
Preturi si program de functionare
De data aceasta am fost super atenta la acest fel de detalii pentru ca voiam sa fac un articol super complet. Chiar si asa, va pot oferi mai multe detalii doar cu privire la vechiul telescaun.
Astfel, un drum dus-intors cu telecaunul vechi costa 15 lei. O urcare costa 10 lei, iar o urcare din punctul intermediar costa 2,5 lei. Incepand din 2017 a fost introdusa si o taxa suplimentara de 1,5 lei pentru salvamont, pe care trebuie sa o achitati o singura data.
In ceea ce priveste programul de functionare al telescaunului vechi, acesta este operational de luni pana vineri, intre orele 9-15, sambata de la 9 la 16, iar duminica intre 9:30 si 16:30.
Partiile
Cum am ajuns sa fim foarte obisnuiti cu partia de la Arieseni, ne-a trebuit putin timp pentru a ne adapta la noile conditii din Parang. Aici domeniul schiabil este foarte mare, dar foarte prost marcat. Cat despre intretinerea partiilor, nici nu poate fi vorba.
Exista zone pentru incepatori care sunt extrem de accesibile si unde noi nu am stat pentru ca ne-am plictisit. Celelalte partii, in schimb, sunt fie rosii, fie negre. Si nu spun asta pentru ca as fi vazut prea multe marcaje, ci pentru ca am incercat o mare parte dintre ele. Dar cel mai aiurea este faptul ca drumul propriu zis nu este marcat in nici un fel. Adica legenda spune ca exista un drum pe care schiorii si nu numai pot ajunge de sus de tot pana la baza telescaunului. Am si vazut astfel de creaturi mitologice. Dar drumul nu am reusit sa il dibium.
In schimb, am reusit sa ajungem, cu chiu cu vai, la punctul intermediar al telescaunului nou. De aici, cu doar 5 lei, am revenit la peste 1600 de metri.
Experienta noastra
Cand vine vorba despre snowboard, ne incadram la categoria de experienta medie. Sunt perfect constienta de chestia asta si nu ma mira pentru ca mergem mult prea rar la zapada ca sa avem cum sa avansam mai repede. Totusi, 2018 a fost un an extrem de bun pentru ca am invatat foarte multe chestii.
Treaba sta cam asa: cand Miha m-a invatat sa ma dau cu snowboardul (multumesc, Mishuella), mi-a aratat the basics. Adica uita-te pe unde mergi si nu pica. Iar eu am invatat aceste lectii foarte bine si le-am dat mai departe. Dar nu poti cobori toate partiile in frunza sau pe cant. Asa ca anul acesta Flavius a insistat sa invatam cum sa ne dam si cu spatele la partie. Nu prea stiu cum sa va explic exact ce implica asta, dar va indemn sa urmariri acest filmulet ca sa intelegeti mai bine. Cert este ca treaba nu e simpla.
Pe partiile din Parang, in schimb, am fost nevoiti sa exersam atat aceasta noua miscare, precum si mersul drept si franatul in timp ce mergi drept pentru ca a trebuit sa ne dam prin zone extrem de inguste, unde nu aveam loc de zig-zag. Din acest punct de vedere, experienta a fost mai mult decat benefica. Sunt sigura ca la Arieseni nu m-as fi incumetat niciodata sa prind asemenea viteza si sa incerc unele manevre care aici au fost obligatorii.
Cu toate acestea, am avut parte si de un episod mai neplacut, care mi-a reamintit ca nu sunt pregatita pentru orice fel de partie. Pentru ca nu era semnalizata in nici un fel si Flavius coborase pe acolo, am hotarat sa aleg un traseu extrem de abrupt, unde nu am reusit sa imi mentin echilibrul mai mult de 10 metri. Am cazut in fund, iar restul drumului l-am parcurs intr-o invartire ciudata si tare mi-e ca de atunci am ramas cu o durere de mana ce ar trebui investigata la un radiolog. Evident ca m-am speriat groaznic, dar, oricat de ciudat ar suna acest lucru, nu m-am descurajat deloc. Pur si simplu, dupa ce am reusit sa ma ridic, am stat sa imi trag sufletul un minut, apoi m-am ridicat in picioare si am pornit mai departe. Ce puteam face pana la urma? Telefon nu aveam la mine. Bani nu aveam la mine. Trebuia sa dau de Flavius si stiam unde ma asteapta.
S-au nascut niste intrebari
Per total, experienta noastra in Parang a fost destul de faina, dar la plecare nu am putut sa nu ne punem cateva intrebari. Adica in ce alte tari un domeniu schiabil atat de mare este atat de putin ingrijit? Si cand o sa mai vina momentul in care turismul sa fie privit serios in Romania? Pentru ca nu este normal cand tu ai un arc muntos atat de mare sa pui la dispozitia cetatenilor 3 statiuni mai de Doamne ajuta si dup-aia sa te plangi ca merg in Serbia si in Austria la ski.
Mi-ar placea sa vad si in Parang partii frumos amejate. Mi-ar placea sa vad ratracul patruland peste tot si nu inzapezit. Mi-ar placea ca telescaunul sa aiba un program de functionare mai lung. Si mi-ar placea ca zona sa fie mai cunoscuta. Pentru ca noi stam pe o mina de aur din punct de vedere al potentialului turistic in orice anotimp si nu stim ce sa facem cu ea.
Acestea fiind spuse, mergeti in Parang pregatiti pentru conditii nu tocmai prielnice, dar un peisaj extraordinar si senzatii tari.
huh, superb! 🙂