Atelierul Identitate sau cum am invatat sa cant la caval

Cine sunt eu?
Eu sunt Andra Maria Costa.
Copil
Blogger
Scriitor
Snowboarder
Pictor
Fiica
Sora
Viitoare sotie
Iubita
Nepoata
Prietena
Sofer
Optimista

Si lista ar putea continua. Dar nu am crezut niciodata ca la ea voi adauga si cavalista. Exista asa ceva? Poate pentru cei care iubesc produsele Roberto Cavalli? Atunci cum se numesc cei ce canta la caval? Pentru ca, incepand de luni, eu cant la caval. Abia imi bat capul cu cateva note momentan, dar cant la caval. Asta am invatat la Atelierul Identitate al celor de la Teatrul National Timisoara.

Atelierul Identitate

Ce este Atelierul Identitate?

Atelierul Identitate este un proiect foarte, foarte fain, demarat de Teatrul National Timisoara, in colaborare cu Subcarpati (da, trupa!!!!) si Asociatia Timisoara 2021. Ideea este de a readuce in atentia publicului folclorul nostru din batrani. Si cum altfel decat prin muzica? Adica apeland la unul dintre cele mai vechi instrumente din folclorul romanesc: cavalul.

Asa ca au provocat timisorenii sa se inscrie la cursuri. Si pentru ca proiectul a fost sustinut puternic de Bean MC, a avut un succes rasunator. Probabil mai mare decat se asteptau organizatorii. Pentru ca altfel nu vad cum credeau ca un singur om poate preda un instrument unei clase de vreo 30 de persoane :))).

In loc sa ma supar cant la caval…

Asa spune Bean MC intr-una dintre piesele Subcarpatilor. Si pana sa ma apuc de cantat la caval nu simteam atat de bine aceste versuri. De fapt, daca este sa fiu sincera, nici nu stiam din ce instrument provin sunetele profunde din melodiile celor de la Subcarpati. De caval nu auzisem niciodata. Dar din momentul in care l-am luat in mana  si am inceput sa suflu in el, am fost vrajita.

Cavalul este un instrument extrem de frumos. Este o melancolie in caval care poate fi explicata cu greu. Cand aud cavalul, pus in valoare, nu neaparat cum cant eu, ma gandesc la rauri de munte. Ma gandesc la Retezatul meu frumos. Ma gandesc la doruri grele si la resemnare. Cumva, eu nu ma gandesc imediat la durere. Desi sunt sigura ca aceasta ar putea fi redata absolut sublim la caval. Eu ma gandesc la acasa. Acel acasa ancestral, unde stelele stralucesc mai puternic, vantul urla iarna, iar viata este mai simpla.

Lectiile de caval

Contrar asteptarilor mele, profesorul nostru de caval nu a fost Bean MC. El era plecat in turneu si a ajuns abia joi. Dar chiar si asa, Andrei Maxim a facut o treaba exemplara. Trecand peste faptul ca este un cantaret absolut fantastic – adica au adus colegii mei si alte instrumente de suflat si Andrei a cantat foarte bine la toate – este un om extrem de rabdator. Eu sigur nu as fi avut nervii necesari pentru a invata, simultan, atat de multi  oameni sa cante. Eu a trebuit sa ies afara la un moment dat pentru ca nu imi mai auzeam propriul caval. Cum sa ma mai concentrez si la ceilalti? Cum se concentreaza el?

Cert este ca Andrei a fost alegerea perfecta. Iar daca aveam dubii, a venit Bean pentru a-l sustine si a mai invata ceva de la el, dupa cum a spus cu foarte multa modestie (da, acum sunt mega groupie :))))).

Atelierul Identitate

Cine a participat la Atelierul Identitate?

Dupa cum spuneam, suntem in jur de 30 de persoane. Baieti si fete. Destul de tineri. Unii cunoscatori ai instrumentului. Altii, ca si mine, absolut pe langa subiect. Evident ca m-a ros putin invidia cand am vazut cat de bine se descurcau unii dintre colegii mei. Dar asta doar pentru ca sunt mai competitiva din fire. Pentru ca am fost si mandra de ei. Mai ales in conditiile in care intreaga noastra experienta va fi utilizata pentru a promova Atelierul Identitate si in alte orase. Deci evident ca vreau sa ne descurcam cel mai bine.

Ce am invatat?

Dupa aproximativ 10 ore, pot spune ca am inceput sa invat sa cant la caval. Inca mai trec aiurea de la o gama la alta. Si inca mai caut gaurile pe caval :))). Dar toate acestea se pot rezolva cu foarte mult exercitiu. Si nu sunt chiar afoana, cum m-am autoproclamat pe Facebook. Doar cu atentia distributiva stau EXTREM de prost. Nici nu ma mir ca l-am exasperat putin pe Andrei. Pentru ca pur si simplu nu ma pot concentra la ceea ce face el si, in acelasi timp, sa reproduc.

Totusi, acest lucru nu este neaparat rau. Adica am avut nevoie de ceva mai multe explicatii, dar m-am prins intr-un final. Ba chiar am invatat si partea de caval de la 84-85 de la Subcarpati. Si asta direct de la Bean MC. Pentru ca, dupa multa munca de convingere cu mine, m-am mobilizat sa il rog sa imi arate. Deci stau super bine.

Atelierul Identitate

Provocare acceptata

Poate suna ciudat, dar cred ca Atelierul Identitate a aparut si pentru ca acceptasem provocarea Dariei de a invata sa cant la un instrument. Da, poate sunt putin egocentrica la faza asta, adica Universul nu se invarte numai in jurul meu :D, dar mi-am dorit lucrul acesta extrem de mult. Si in alte conditii nu m-as fi mobilizat sa invat. Adica sa merg eu la cineva acasa si bla bla. No way! Aveam prea multe de facut.

Dar nevoia mea s-a contopit perfect cu pasiunea pentru muzica celor de la Subcarpati si curiozitatea, et voila! Acum cant la caval. Si nu oricum. Ci la cavalul meu propriu. Pentru ca mi-am cumparat unul, daca tot am ajuns la stadiul acesta. Altfel cum as fi putut progresa? Deci cum sa nu cred ca Atelirul s-a materializat pentru mine?

Atelierul Identitate

Acestea fiind spuse, sunt foarte curioasa ce imi rezerva ultimul curs de caval. Nici macar nu stiam ca va mai fi si sambata o ora :))). Dar ma bucur sa va informez ca, dupa experienta din Timisoara, Atelierul isi muta casa. Inca nu stiu exact unde va avea loc in continuare, dar stiu ca Bucurestiul, Clujul si Iasiul sunt vizate. Pentru mai multe detalii, urmariti Atelierul Identitate pe Facebook.

Le multumesc celor de la Teatrul National Timisoara pentru imagini. Au surprins minunat eforturile noastre, dar si magia. Pe aceasta nu o pot pune eu pe blog, dar o gasiti in filmuletele de pe instagram, @atelierulidentitate.

Daca vreti sa aveti si voi parte de o astfel de experienta, fiti pe faza cand vine Atelierul la voi in oras. Nu veti regreta!

4 Comments

  1. Schafer

    Buna , știi cumva de unde mai exact din Arad ? Și cât a costat cavalul , doresc și eu să cumpăr unul

    • Buna, nu stiu de unde, dar ma voi interesa si te anunt. Scrie-mi te rog un mesaj pe pagina de Facebook a blogului pentru a-mi aminti. In ceea ce priveste pretul, a fost 100 de lei. Ai vazut ca va fi o noua sesiune a Atelierului Identitate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.